Let’s travel together.

Pulau Layang-Layang – Pulau Buatan Manusia

0 271

Pulau Layang-layang atau juga dikenali sebagai Terumbu Layang-layang yang terletak di Sabah ini merupakan sebuah pulau sebahagian daripada gugusan Kepulauan Spratly.

Sumber : I Love Borneo

Keindahan pulau ini memukau pandangan dan menarik perhatian ramai. Justeru, tak hairanlah apabila pulau buatan manusia ini menjadi rebutan beberapa buah negara lain seperti Filipina, Vietnam dan juga China!

Namun, kerajaan Malaysia bertegas bahawa pulau tersebut merupakan milik negara kita, Malaysia dek kerana kedudukannya yang lebih dekat dengan Negeri Di Bawah Bayu, Sabah.

Kandungan

Menarik Tentang Pulau Layang-Layang

Sumber : Diveplanit

Keindahan alam semulajadi di Malaysia memukau banyak pandangan mata. Pulau tropika yang rata-ratanya masih utuh terpelihara menjadikan Malaysia cukup bertuah dan istimewa.

Salah satu anugerah yang mempesonakan jiwa ialah Pulau Layang-Layang. Terletak di Kepulauan Borneo. Pulau ini memiliki banyak keistimewaan tersendiri.

Lokasi

Terletak kira-kira 162 batu nautika dari barat laut Kota Kinabalu. Jarak ini juga bersamaan dengan 300 kilometer mengikut kiraan.

Jika dikira dari jaraknya, pulau ini merupakan hak milik Malaysia berdasarkan Konvensyen Undang-undang Laut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang meletakkan anggaran 200 batu nautika Zon Ekslusif sesuatu kepulauan.

Menurut beberapa laporan, pulau ini timbul hampir 2000 meter dari dasar laut. Panjangnya kira-kira 1.2 kilometer dengan lebar 200 meter. Kecil sahaja pulaunya.

Pulau Buatan Manusia

Kalau korang nak tahu, pulau ini asalnya adalah pulau buatan manusia. Ianya dibuat khas untuk Pasukan Khas Tentera Laut Malaysia (Paskal). Kedudukannya juga agak terpencil, sejauh 300 kilometer dari bandar terhampir.

Menariknya tentang pulau ini ialah bentuknya yang bujur dan diwarnai dengan pemandangan dasar laut yang cukup indah. Di sini, pelbagai jenis batu karang dan ikan terumbu boleh ditemui.

Begitu juga dengan hidupan laut seperti pelagik. Ikan-ikan yang jarang ditemui juga banyak terdapat di sini. Menjadikan pulau ini lebih unik walaupun agak terpencil.

Sumber : Jom Jalan

Disebabkan keunikan pemandangan dasar laut, pulau ini menjadi tarikan bagi para penyelam profesional untuk datang menyelam dan meneroka keadaan laut di sini.

Pulau berbentuk bujur itu amat menarik apabila menawarkan pelbagai pemandangan dasar laut, kepelbagaian batu karang dan ikan terumbu, termasuk haiwan laut dalam yang menjadi daya tarikan kumpulan penyelam.

Bukan itu sahaja, keadaan pulau yang aman dan bebas dari gangguan manusia kebanyakan menyebabkan ianya menjadi destinasi persinggahan kegemaran beribu-ribu ekor burung. Pusat migrasi pilihan burung-burung!

Bagaimana Mahu Ke Pulau Ini?

Disebabkan dahulunya pulau ini dibuat untuk tentera laut PASKAL, maka di pulau ini terdapat landasan kapal terbangnya yang tersendiri.

Jadi, untuk sampai ke pulau ini, korang perlulah menaiki kapal terbang. Penerbangan ke Pulau Layang-Layang mengambil masa selama sejam dari Kota Kinabalu.

Kat Sabah ni ada resort terapung juga… tengok kat sini

Penginapan di Pulau Layang-Layang

Di kalangan orang biasa, pulau ini mungkin tidak sepopular pulau-pulau lain yang terdapat di Malaysia. Namun ianya tetap menjadi pilihan kaki selam dari serata dunia yang menganggap pulau ini sebagai antara lokasi terbaik untuk menyelam.

Jika pelancong datang menginap di sini, satu-satunya resort yang ada ialah Layang-Layang Island Resort. Bertaraf 3 bintang, ianya mungkin resort yang cukup selesa buat mereka yang ingin menginap di pulau.

Jika korang datang ke sini, segala urusan sepanjang penginapan akan diuruskan oleh pihak resort. So, ianya agak memudahkan pengunjung.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Panduan Percuma

Cara booking bilik/homestay dengan harga murah dan cepat

Link panduan akan dihantar terus ke emel korang ye...

Kupon Voucher Untuk Booking Hotel

Dengan Harga Murah