Let’s travel together.

Taman Tasik Metropolitan Kepong – Siap Ada Trek RC Lagi!

0 22

Dalam banyak-banyak taman riadah dan rekreasi yang ada di Kuala Lumpur, Taman Tasik Metropolitan Kepong antara yang sering disebut-sebut dan dikunjungi orang ramai

Tumbuh banyaknya pusat rekreasi di kota raya kini selaras dengan hasrat kerajaan yang mahukan rakyat Malaysia kekal dengan gaya hidup sihat Bukannya apa, semua tahu kan gaya hidup yang sihat sangat penting bagi menjamin kesihatan mental dan juga fizikal seseorang.

Untuk info lebih lanjut lagi tentang Taman Tasik Metropolitan ini, artikel kali ini kami bawakan tentangnya. Jomlah baca!

Lokasi Taman Tasik Metropolitan Kepong

Taman riadah yang terbesar di Kuala Lumpur ini terletak di bahagian utara Kuala Lumpur iaitu di sekitar daerah Gombak.

Dengan luasnya yang mencecah 218.8 ekar, taman riadah ini menempatkan banyak fasiliti untuk kegiatan riadah pengunjung yang datang ke sini sekitar hujung mingu kebiasaannya.

Tarikan & Aktiviti di Taman Tasik Metropolitan Kepong

Sumber : GoKelah

Memandangkan taman riadah ini mempunyai keluasan yang sangat besar, pelbagai tarikan dan aktiviti ditawarkan bagi menarik lebih ramai orang datang ke sini.

Selain itu, landskap di sekitar taman riadah ini juga cukup cantik dan indah sekali. Terdapat sebuah tasik yang besar dengan dikelilingi bumi yang menghijau.

Kalau korang datang ke sini, korang tak perlu risau tentang aktiviti apa yang boleh dilakukan. Terdapat banyak ruang dan peluang untuk melakukan aktiviti santai dan riadah yang pelbagai.

1- Jogging & Berbasikal

Sumber : Berita Harian

Berjoging dan berbasikal di taman riadah antara aktiviti utama di taman ini. Memang seronok jika dapat berjoging dan berbasikal mengelilingi taman riadah yang luas dan cantik ini.

2- Layang-layang

Aktiviti bermain layang-layang juga antara aktiviti yang sangat popular di taman ini sehinggakan taman ini juga digelar sebagai taman layang-layang.

Ramai orang yang datang ke sini untuk bermain layang-layang di kawasan khas yang disediakan untuk aktiviti ini.

Di sekitar taman juga terdapat ramai penjual yang menjual layang-layang pelbagai warna dan corak. So, korang kalau tak ada layang-layang sendiri, boleh lah beli dari penjual yang menjual di sekitar taman metroplitan ini.

3- Berkelah

Satu lagi aktiviti yang agak popular di kalangan pengunjung ialah berkelah. Sangat sesuai ya aktiviti ini kalau korang datang beramai-ramai bersama keluarga mahupun rakan-rakan.

Datang lah pada waktu pagi atau petang, cuaca tak lah terlalu terik pada waktu ini.

Yang nak bawa anak-anak melihat dan mengenal burung, bpleh bawa anak ke taman burung di sini

4- Menara Tinjau

Sumber : Facebook

Kalau korang jenis yang tak gayat, apa kata korang cuba naik ke menara tinjau yang ada di taman ini.

Terdapat 3 menara tinjau yang ada. setiap satunya menawarkan sudut pandang yang berbeza. Menarik tu!

5- Taman Permainan kanak-kanak

Sumber : Time Out

Untuk anak kecil, perkara yang paling menarik perhatian sekali bila di taman riadah tentunya taman permainan kanak-kanak.

Taman permainan yang ada di sini agak besar dan kanak-kanak pasti suka dan seronok bermain di sini.

6- Trek kereta mainan RC

Sumber : GoKelah

Share Post Ini Dapat Duit

Komisen Di Bayar

Setiap Minggu

Di Taman Tasik Metropolitan Kepong ni siap ada trek untuk kereta alat kawalan jauh atau remote control car (RC).

Paling menarik, trek ni bertaraf antarabangsa tau! Siap dengan segala garisan dan selekoh… sebijik macam real.

Bagi peminat sukan ini, pasti taman ini adalah tempat yang terbaik untuk korang. Layan RC dengan geng sure seronok dan puas hati.

Untuk pengetahuan semua, trek ni diuruskan oleh KL International Radio Control Circuit (RCGKLIRCC) dan dijaga oleh DBKL.

7- Padang Bola Sepak

Memandangkan taman ini agak luas, terdapat satu kawasan yang diperuntukkan sebagai padang bola sepak.

Ramai pengunjung yang gemar datang bermain di sini terutamanya pada waktu petang.

8- Memancing

Sumber : Berita Harian

Tasik yang ada di sini bukan sahaja besar ya, di dalam tasik ini juga terdapat banyak ikan .

Untuk kaki joran, korang patut datang ke sini bawa peralatan memancing korang dan nikmati sendiri keasyikan memancing di taman tasik ini.

Sekali sekala terdapat juga pertandingan memancing diadakan di sini dan hadiah yang ditawarkan juga agak lumayan tau!

Kemudahan & Fasiliti

Bagi memudahkan para pengunjung yang datang ke taman ini untuk beriadah, pihak DBKL menyediakan pelbagai kemudahan dan fasiliti, antaranya ialah :

  • Tandas awam
  • Wakaf & Gazebo
  • Surau
  • Gerai-gerai makanan
  • Jeti
  • Rumah Sampan (Boat house)
  • Bilik persalinan – di Rumah Sampan
  • Taman Permainan kanak-kanak
  • Padang bola sepak
  • Menara tinjau
  • Amphitheatre – kawasan untuk anjuran majlis
  • Tempat letak kereta – kawasan terbuka & tertutup (Bertingkat)

Amacam, menarik juga kan Taman Tasik Metropolitan Kepong ini.

Pelbagai aktiviti korang boleh rancang dan buat kalau nak datang ke sini terutamanya ketika hujung minggu.

Jalani hidup sihat dengan pelbagai aktiviti menarik di waktu hujung minggu korang. Badan sihat, hidup ceria!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Kupon Voucher Untuk Booking Hotel

Dengan Harga Murah