Let’s travel together.

9 Tempat Menarik Di Selangor – Panduan Percutian Seisi Keluarga

0 437

Selangor juga di kenali dengan Darul Ehsan yang membawa makna dihormati adalah pelengkap kepada 13 negeri yang ada dalam Malaysia.

Lokasi tepat berada di Pantai Barat Semenanjung Malaysia, dan bersempadan dengan Perak, Pahang, Negeri Sembilan dan Selat Melaka.

Selangor bersebelahan dengan kota metropolitan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Lokasi strategik ini menjadiakan Selangor sebagai salah satu pusat perlancongan utama negara kita.

Terdiri daripada 9 buah daerah, setiap daerah menawarkan sesuatu yang istimewa untuk dingati sesiapa sahaja yang menjadikannya destinasi pelancongan.

Nak tahu dengan lebih details tentang tempat menarik di Selangor? Teruskan membaca post ini sampai habis, mana tau ada tempat yang menarik perhatian untuk dilawati ketika berada di Selangor.

Kandungan

9. Zoo Negara

Zoo Negara adalah adalah salah satu tempat yang sentiasa mendapat kunjungan ramai. Lokasinya sangat strategik iaitu di Ulu Kelang- 5Km sahaja dari Kuala Kumpur.

Bukan sahaja menempatkan haiwan tempatan dari Malaysia, tapi juga dari safari, artiks dan China.

Jumlah keseluruhan adalah hampir 400 spesis dari mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan.

Zoo Negara juga terkenal dengan Giant Panda yang sememangnya comel dan menjadi tumpuan semua pengunjung ke sini.

Jangan lupa untuk bawa anak-anak ke Children’s World yang menempatkan pelbagai jenis haiwan jinak seperti ayam, arnab, itik dan burung yang dibiarkan bebas dalam satu kawasan taman.

Dalam Zoo Negara juga ada hutan mini yang sememangnya di reka khas lengkap dengan kandang kuda mini, taman permainan dan kolam ikan. Anak-anak pasti gembira dan teruja dengan pengalaman baru di sini.

8. Tadom Hill Resort

Tadom Hill Resorts terletak di tengah-tengah keindahan tropika yang menakjubkan seluas 45 ekar di selatan Lembah Klang.

Resort ini menawarkan gabungan pengalaman dan ketenangan yang unik, terletak dalam jarak 45 minit pemanduan dari pusat bandar Kuala Lumpur dan berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Bila saja jejak kaki ke sini, anda akan disambut oleh seni bina yang diilhamkan oleh buluh Tadom yang unik dan mengagumkan.

Resort yang dibuka pada 2015 ini menyediakan pelbagai aktiviti menarik dan lasak seperti berenang di tasik, bergayut, terjun ke tasik, berakit dan pelbagai lagi aktiviti air yang pastinya menyeronokkan.

Puas layan aktiviti air, boleh juga cuba abseiling, flying fox, ATV dan mendaki bukit. Pasti mencabar.

Bercuti dan berehat di Tadom Hill seperti anda kembali ke desa yang permai dan sudah pasti rasa tak nak balik ke bandar dah.

Untuk yang sukakan suasana perkampungan dengan aktiviti lasak, boleh lah masukkan tempat ini sebagai tempat menarik di Selangor yang wajib anda lawati.

7. Min Nature

Lokasi Min Nature adalah di dalam Plaza Sungei Wang, di tingkat 1 ( berdekatan Denso) merupakan tapak pameran model miniature terbesar di Asia dengan keluasan 17,000 kaki persegi.

Model yang dipamerkan di sini kebanyakan adalah hasil dari seni dan hasil tangan rakyat Malaysia sendiri.

Di sini anda berpeluang untuk melihat replika kenderaan dan bangunan yang dibuat dengan penuh teliti dan realistik. Siap dengan patung kecil manusia bagi menghidupknan lagi suasana rekaan.

Turut dipamerkan adalah rekaan Tugu Negara dan replika masjid yang berdiri megah, saling tak ubah seperti binaan asalnya. Replika kecil suasana dan hidupan kampung turut dipamerkan.

Anda juga boleh membeli modelling kit yang ada di jual untuk pelawat dengan harga serendah RM20 sahaja. Boleh dijadikan collection.

Masukkan dalam list tempat menarik di Selangor yang wajib anda dilawati kerana ia sangat unik dan satu-satunya pameran miniature di Malaysia.

Jangan lupa untuk pastikan bateri fon atau kamera di cas penuh sebelum ke sini. Anda pasti perlukannya.

6. Laman Seni 7

Jika Pulau Pinang terkenal dengan Street Art, Selangor pula dikenali dengan Laman Seni 7 yang terletak di Seksyen 7 Shah Alam.

Ini adalah hasil kerjasama Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bersama dengan artis muda dan KHZNH Studio untuk menjadikan lorong-lorong sebagai daya tarikan kepada orang ramai.

Laman Seni ini tampil dengan konsep simple tapi menarik iaitu konsep komuniti setempat, tarikan perlancongan, haiwan dan kehijauan.

Penat berjalan dan bergambar, anda boleh singgah di kedai makan yang berhampiran dan yang paling dekat adalah Family Mart yang hanya beberapa langkah sahaja dari sini.

5. Sungai Congkak

Hutan Lipur Sungai Congkak memang menjadi tumpuan orang luar dan penduduk Hulu Langat sendiri kerana persekitaran yang bersih dan terjaga.

Ia merupakan tempat perkelahan rimba yang sesuai dilawati seisi keluarga. Apabila dah sampai ke sini, aktiviti BBQ dan mandi manda sungai memang menjadi kewajipan.

Terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan kepada pengunjung seperti tandas awam, gazebo untuk disewa, tempat letak keretam surau dan lain-lain lagi.

Di sekitarnya juga ada banyak gerai jualan makanan, minuman dan barangan mandian untuk kanak-kanak.

Anda juga boleh bawa khemah jika ingin bermalam di sini. Kalau nak lagi selesa, boleh terus sewa chalet yang ada.

4. District 21

Ha…setelah penat berjalan ke sana ke sini dan mandi sungai, apa kata kita buat ativiti lasak pula di District 21.

Ia bagaikan anda mengembara ke masa depan yang penuh cabaran dan pergolakan iaitu tahun 2066.

Dikhabarkan dunia masa ini bermusuhan dan beracun. Kelangsungan hidup umat manusia tergantung pada keseimbangan. Di dunia pasca-apokaliptik masa depan ini, para penduduk menemui District21.

Terletak di atrium dalaman seluas 70, 000 kaki persegi, konsep District 21 yang agak unik adalah yang pertama seumpamanya.

Menggabungkan 10 tarikan pengembaraan, yang kebanyakannya belum pernah dilihat di Asia, District21 menawarkan aktiviti untuk semua pengunjung untuk membuat anda mendaki, melompat, menunggang, meluncur dan terbang.

Cabar keberanian dan kebolehan anda di District 21. Mendepani dan melangkaui masa. Anda pasti teruja!

3. Block Space

Block Space- Bila berada di sini, anak-anak akan tenggelam dalam dunia lego masing-masing.

Dikelilingi dengan beratus malah beribu brick atau blok yang boleh buat bermacam rekaan boleh melatih daya kreativiti anak-anak anak.

Mereka boleh bereksperimen sendiri dan meniru pelbagai rekaan yang sememangnya sedia ada di situ.

Berada di sini, secara tak langsung boleh bantu anak-anak melupakan gadget masing-masing. Bagus juga!

Manakala anda pula boleh lah bershopping dengan selesa dan senang hati tanpa risaukan keselamatan anak-anak kerana pekerja Blok Space akan menjaga mereka dengan baik sepanjang mereka di sana.

Lepas ini boleh lah cari shopping mall yang ada cawangan Block Space ye. Anak happy dengan lego, dan anda boleh shopping dengan tenang.

2. Ardence Labs

Nak merasai suasana shopping dengan konsep open air ala-ala di US?

Sekarang dah tak perlu ke US, sebab anda boleh bershopping dalam suasana yang sama di Ardence Labs @ Eco Ardence.

Ardence Labs merupakan antara yang pertama berkonsepkan open air dan saya percaya seleps ini akan muncul lebih banyak tempat shopping atau tempat lepak dengan konsep yang sama.

Walaupun tujuan sebenarnya adalah untuk shopping, nampaknya Ardence Labs juga menjadi tempat bergambar para pengunjung. Kedai yang didirikan dari kontena itu dihias cantik dan sangat unik dan menarik perhatian.

Sambil shopping, sambil bergambar. Menarik!

Pastikan tempat ini dimasukkan ke dalam senarai tempat menarik di Selangor yang wajib anda lawati.

1. Air Terjun Lepoh

Sumber: D’Sungai Lepoh Chalet & Kem

Air Terjun Lepoh yang terletak di Hulu Langat ini adalah salah satu air terjun yang mempunyai permukaan batu yang rata dan licin seperti gelungsur. Dah macam ala-ala Sunway Lagoon dah!

Ini juga adalah tarikan utama pengunjung ke sini. Ramai yang ambil peluang untuk menggelungsurkan badan dan terus masuk ke dalam sungai. Seronok bukan!

Anda perlu mendaki selama 45 minit untuk sampai ke air terjun ini.

Selain aktiviti mandi manda, anda juga boleh berbbq, berkhemah atau berkelah di sini.

Bila berada di sini sila pastikan anda menjaga kebersihan dengan sebaiknya.

Jika bawa anak kecil, pastikan untuk bawa insect repellant ye.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Panduan Percuma

Cara booking bilik/homestay dengan harga murah dan cepat

Link panduan akan dihantar terus ke emel korang ye...

Kupon Voucher Untuk Booking Hotel

Dengan Harga Murah